Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Cattery Mooncats  Brits Korthaar


Info

Prijs kitten

De prijs van onze kittens wordt niet enkel bepaald door de kleur en de stamboom.

De uiteindelijke kostprijs voor het kunnen afleveren van sociale, gezonde en kwalitatieve kittens is grotendeels afkomstig van de duurzame maar nodige investeringen die we maken in de verzorging en gezondheid van onze dieren. Onze fok-poezen en dek-katers hebben altijd een zeer mooie en zuivere stamboom/bloedlijn.

Onze dieren worden ook zeer regelmatig onderzocht door onze dierenarts.

Ook qua voeding kiezen we uitsluitend voor kwaliteit dat perfect uitgebalanceerd werd voor het ras Brits korthaar. Voeding met een hoog vlees percentage.


Als hobbykweker hanteren we een duurzaam fok beleid dat is gesteund op vier belangrijke pijlers, met name:

 • het op peil houden en vergroten van de genetische diversiteit van brits korthaar
 • inteeltbeperking
 • het terugdringen van de erfelijke gebreken binnen de populatie
 • het volgen van erkende cursussen en opleidingen

We fokken enkel het ras Brits korthaar met respect voor onze dieren. Onze poezen zullen maximaal 1 nestje/jaar krijgen zodat ze voldoende tijd hebben om te recupereren van deze zware taak. Het is en blijft tenslotte onze hobby en niet onze broodwinning!


Als je de kostprijs bekijkt van een nestje kittens, zal je snel doorhebben dat hier vaak geen geld aan te verdienen valt, integendeel. Van zodra de zwangerschap en/of geboorte niet vlotjes verloopt heb je al snel veel meer kosten dan opbrengsten!


INBEGREPEN in de prijs van een kitten is steeds:

 • HCM / PKD / FIV en FeLV geteste ouders
 • Europees paspoort
 • Meermaals ontwormt
 • Meermaals ingeënt
 • Chip en registratie
 • Sterilisatie of castratie
 • Stamboom (Belgian Cat Fanciers)
 • Startpakket - kittenpakket (voeding, speelgoed, ...)
 • Garantiecertificaat
 • Koopcontract
 • Indien onze kittens België zullen verlaten worden ze met een kleine meerprijs ook ingeënt tegen rabiës.

Geschiedenis

De Brits-Korthaar zijn afkomstig zoals de naam het al laat vermoeden uit Groot-Brittannie. Dit oude Engelse ras stamt af van de huiskatten die door de Romeinen zijn verspreid.Als officieel ras kreeg hij in Engeland, in de 19e eeuw erkenning.

De Brits-korthaar werd ook gekruisd met het Perzische ras om te voorkomen dat de Brits Korthaar aan type verliest. De Perzische kat heeft ook voor de kleuren een rol gespeeld Dankzij die katten zijn er nu verschillende kleuren in de brits-kortharige katten. De Brits-Korthaar is wereldwijd populair door zijn aantrekkelijke bolle uiterlijk en zijn kalme aard.


Karakter

De Brits Korthaar is kalm en aanhankelijk. Hij past zich goed aan in zijn omgeving, zoals zijn omgang met kinderen en andere huisdieren. Dit ras is uiterst verdraagzaam en vriendelijk en hij heeft een groot aanpassingsvermogen. Als ze klein zijn spelen ze ook zoals andere katten, maar met het opgroeien worden de meesten wat minder actief. Het ligt ook niet in hun karakter om luidruchtig op te vallen. Ze kunnen zich goed bezighouden en anders kunnen ze uren ergens liggen te slapen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet graag geknuffeld en geaaid worden, want door hun zacht karakter stellen ze dat zeker op prijs. Daar houden ze van en als er iets is waar ze niet van moeten weten zullen ze het je vlug laten merken.


Verzorging

De Brits korthaar heeft toch eenmaal per week een borstelbeurtje nodig om de vacht in goede conditie te houden. In de ruiperiode moet je wel wat meer een borstelbeurtje geven om de dode haren te verwijderen. De Brits korthaar vraagt echt niet zo veel aan verzorging als de perzische kat. Regelmatig reinigt men de oortjes met een wattestaafje, alleen moet men opletten dat men niet te diep gaat (alleen de zichtbare delen van de oren). Dan hebben we de oogjes, die maken we schoon met oogwater.Het is ook beter dat men de nagels van de kat regelmatig kort knipt, anders blijven ze overal aanhangen. Als de kat buiten gaat moet men de nageltjes niet knippen, doordat ze aan de bomen krabben worden hun nageltjes bot van zichzelf. Soms moet je ook eens naar de tanden zien om tandonstekking te voorkomen. Om de kat in gezonde toestand te houden is het aangeraden om jaarlijks zijn inentingen te geven.

Hoe moet een mooi Brits-korthaar zijn

Kop : rond en breed met korte neus

Oren : klein ,goed uit elkaar geplaatst

Ogen: zijn groot en rond ,oranje of warm goud kleurig

Kin: moet stevig zijn

Staart: moet kort en dik zijn

Vacht: kort en dicht zijn

Poten: kort en goed geproportioneerd

Lichaamsbouw : sterk massief en gespierd

Voet : Die zijn groot en rond


Opvallend is dat de ras-standaard van de Britse Korthaar een van de weinigen is die wereldwijd bij elke overkoepelende organisatie nagenoeg hetzelfde is gebleven. De originele standaard waarvan alle anderen zijn afgeleid, is die van de Engelse overkoepelde organisatie, GCCF.

Qua type is de Britse Korthaar een rondere, gebalanceerde en krachtige kat. Een essentieel kenmerk van dit ras is de lieve en eerlijke uitdrukking van de kat, hetgeen wordt versterkt door haar grote ronde ogen. Een brede borst, stevige poten en een dikke afgeronde staart moeten ervoor zorgen dat de Britse Korthaar er compact en evenwichtig uitziet. De korte vacht van deze katten wordt gekenmerkt door het feit dat zij dichter op elkaar gepland is dan de vacht van eender welk ander ras. Van de vacht wordt ook wel eens gezegd dat ze "knapperig" is. Hetgeen verwijst naar de manier waarop de vacht "breekt" over de contouren van de kat.

Katers zijn beduidend groter dan poezen en zijn gekend voor hun opvallende wangen. Gemiddeld wegen katers tussen de 4.1 en 7.7 Kg en poezen tussen de 3.2 en 5.4 Kg. Als eigenaar van dit geweldige ras moet je wel wat geduld hebben. Het kan tot wel vijf jaar duren vooraleer de Britse Korthaar zijn volwassen bouw en uitstraling heeft bereikt.


Gezondheid


HCM is een afkorting die staat voor hyper-trofische cardiomyopathie. De hartspier heet het myocard. Cardiomyopathie wil dus zo veel zeggen als: ziekte van de hartspier. Trophie betekent groei en hypertrophie betekent versterkte groei.Bij hypertrofische cardiomyopathie is er een ziekelijke groei of verdikking van de hartspier. Hypertrofische cardiomyopathie komt, hoewel in afwisselende mate, voor in elk ras.


PKD is een erfelijke nieraandoening, waarbij er reeds van bij de geboorte cysten aanwezig zijn, meestal in beide nieren. Deze cysten zijn holtes gevuld met vocht, die uitgaan van het normale nierweefsel. Bij kittens zijn deze holtes in de meeste gevallen zeer klein (1 à 2mm) en naarmate de dieren ouder worden gaan ze in omvang toenemen (tot meer dan 2cm). In één nier kunnen er 20 tot meer dan 200 cysten aanwezig zijn.